NovicaS ponosom vrtimo pedala pri KD LPP

17. januarja 2021

AMATERSKO KOLESARJENJE VSE BOLJ PRILJUBLJENO V SLOVENIJI

Kolesarjenje je športna dejavnost, za katero se pri nas odloča vse več ljudi, poleg moških, vse pogosteje tudi ženske. Ampak kaj je tisto, kar nas kolesarje žene, da premagujemo neskončne kilometre, vzpone, spuste ali dolge ure posedamo na trenažerjih?

Enega od vzrokov množičnega kolesarjenja so pokazale že številne raziskave, ki povedo, da vsaj pol ure kolesarjenja na dan ugodno vpliva na delovanje srčno-žilnega sistema in psihične stabilnosti človeka. V kolesarjenje so vključene vse glavne mišične skupine, seveda so najbolj obremenjene mišice na nogah, ki opravljajo tudi največ dela. Da smo na kolesu stabilni, poskrbijo tako trebušne kot hrbtne mišice, pri močnem oprijemu krmila pa imajo pomembno vlogo mišice ramenskega obroča in rok. Medicina ta šport priporoča še posebno v fazah rehabilitacije in tistim, ki imajo težave s sklepi.

Ta okolju prijazen šport popelje kolesarja do marsikaterega željenega cilja, še v mestih se pogosto izkaže za najhitrejše prevozno sredstvo. S kolesom lahko odkrivamo številne ozke, neobljudene ceste in se zapeljemo tudi tam, kjer z avtom ne moremo. A nič ni lepšega, kot kolesariti v dvoje ali skupini. Vožnja je zagotovo varnejša, saj nas ostali udeleženci v prometu hitreje opazijo. Danes je kolesarjenje v Sloveniji že tako priljubljeno, da si družbo najdete tudi med kratkim skokom na kolo.

Ljudje smo družabna bitja in ljubitelji kolesarstva se vse pogosteje srečujemo na tako imenovanih skupinskih vožnjah ali rundah. Skupinske vožnje so odličen družaben dogodek povezan s športno dejavnostjo. Če preskočimo cestnoprometne predpise, je v skupini prijetno voziti, saj te ne ženeta le zavetrje in pedaliranje, ampak tudi pozitivna energija, ki se skriva prav v vsakem kolesarju.

Enaki interesi in želja po dokazovanju so številne kolesarje in kolesarke povezali v razna društva, profesionalna ali amaterska. Z razliko od profesionalcev, katerim je kolesarjenje kruh, pa se amaterji na kolo podajamo zgolj iz ljubezni do tega športa. Še posebno ponosni smo, ko se usedemo na brezhibnega konjička, ki mu na poti popolnoma zaupamo. S ponosom vrtimo pedala in še bolj veseli smo, če nas na poti spremlja še lepo vreme. V kolikor smo med vožnjo še v dobri družbi, pa je užitek še toliko boljši.

SMO LAHKO ŽENSKE NA KOLESU ENAKOVREDNE MOŠKIM?

Ženska na kolesu! Kaj bi dala, da bi se pred 20 leti na kolesu počutila, tako kot se danes. V mladih letih me je marsikdo čudno gledal, še delavci ob cestah so žvižgali. Fantje kolesarji so bili nekaj normalnega, a dekle pa bi marsikatera ženička rajši posadila za štedilnik. Toda danes je drugače in skoraj ni vožnje, da ne bi srečala vsaj ene kolesarke. Rekreativni maratoni in amaterska tekmovanja redno zastopamo tudi ženske. Čeprav nas moški kolesarji večkrat gledajo že enakovredno, so vseeno uvidevni, saj vedo, da ženske takšnih naporov kot moški ne zmoremo vedno. Na cesti nam nudijo zavetrje, nas kdaj malo potisnejo, kar je meni najljubše so spodbudne besede in pozitivne opazke.

Vse več amaterskih kolesarjev se želi včlaniti v društva, saj nam pripadnost druščini s podobnimi interesi veliko pomeni. Vodstva posameznih kolesarskih društev se trudijo, da se člani počutimo sprejete in dobrodošle, zagotavljajo nam številne sponzorske nagrade, ponudijo izdelke po nižjih cenah, iščejo ugodnosti pri servisih koles, hkrati pa so nam v oporo tudi pri načrtovanju treningov. V enotnih oblačilih smo prepoznavni širom po Sloveniji in tujini. Z včlanitvijo v društvo člani ne prejemamo samo ugodnosti, ampak nosimo tudi odgovornost za pomoč nemotenega delovanja in prepoznavnost kluba.

A kar nam kolesarjem največ pomeni so družabna srečanja in dogodki, na katerih se družimo in znojimo, a smo kljub temu še vedno drug drugemu v dobro oporo. V kolikor pa je kateri od kolegov uspešen še na amaterskem tekmovanju, se z njim veseli vse društvo. Žal nam korona časi takšnih družabnih srečanj v živo ne dopuščajo, zato se kolesarji znajdemo in popeljemo v virtualni svet, kjer vsaj malo okusimo svet športa.

Avtor članka: Joži Nastran Brank

BI SE RADI PRIDRUŽILI NAŠEMU DRUŠTVU?

SLEDITE NAM

Preverite naše aktivnosti in novice na naših socialnih omrežjih

PRIJAVITE SE NA NAŠE NOVICE