NasvetiNovicaPomen antioksidantov pri telesni aktivnosti

4. januarja 2020
Zmerna telesna aktivnost pomaga pri delovanju imunskega sistema in ohranjanju zdravja. Na drugi strani pa lahko intenzivna, čezmerna in dolgo časa trajajoča telesna aktivnost zavre delovanje imunskega sistema. Intenzivna fizična aktivnost poveča porabo kisika in posledično tudi nastanek prostih radikalov. To lahko pripelje do nastanka akutnega imunskega odgovora, podobnega okužbi. Oksidativni stres lahko zaradi pretirane telesne aktivnosti tudi oslabi imunski sistem, zaradi česa postanejo ljudje bolj dovzetni za različne okužbe.
Antioksidanti zmanjšujejo škodljiv učinek prostih radikalov na telo in hkrati omogočijo telesu prilagoditev na nove razmere. Telo jih stalno porablja, zato jih moramo neprenehoma nadomeščati. Dnevno bi morali zaužiti vsaj pet obrokov sadja in zelenjave, česar pa nam današnji življenjski ritem večinoma tega žal ne omogoča. Zato je smiselno razmišljati o dodatkih, ki vsebujejo vitamin C ali druge antioksidante.
NEKAJ NAJPOMEMBNEJŠIH ANTIOKSIDANTOV: Kombinacije antioksidantov morajo delovati uglašeno, zato je pomembna njihova raznovrstnost.
  • Vitamin E (znan topilec maščobe in blag antikoagulant (razredčevalec krvi) ter zmanjšuje tveganje za nastanek srčnih bolezni, raka in alzheimerjeve bolezni)
  • Vitamin C (krepi imunost, blaži simptome prehlada in gripe)
  • Karotenoidi (beta karoten – ki spodbuja imunsko funkcijo, lutein – pomaga ohranjati vid, likopena – zmanjšuje tveganje za nastanek nekaterih vrst raka, itn.)
  • Flavonoidi delujejo protivnetno. Prehrana, ki vsebuje veliko raznovrstne sveže zelenjave in sadja, vas bo oskrbela s tisoči flavonoidov)
  • Selen (spodbuja nastajanje glutationske peroksidaze, v obliki dodatka zmanjšuje tveganje za nastanek nekaterih vrst raka)
  • α-lipoična kislina (pomaga pri obnovi drugih antioksidantov potem, ko so se porabili v boju s prostimi radikali)
  • Koencim Q10 (pomemben pri proizvajanju energije, deluje kot antioksidant v celičnih membranah)

Pomembnost antioksidantov pri telesni aktivnosti

Gibanje je pomemben del življenja, saj ohranja fizično zdravje in poskrbi za kondicijo ter energijo, s pomočjo katere lažje premagamo vsakodnevne življenjske ovire. Poleg ustrezne prehrane je ključni dejavnik uravnavanja telesne teže. Med telesno aktivnostjo pride do sproščanja različnih hormonov, npr. oksitocina in endorfina, kar nas spravi v boljšo voljo in počutje. Redna telesna aktivnost pa pomaga ohranjati tudi naše psihično zdravje. Pomembna je tudi za urejeno socialno življenje, saj se pogosto srečujemo s prijatelji prav na igrišču ali v športni dvorani.
antioksidanti, šport, gibanje

Za ohranjanje zdravja je pomembna redna telesna aktivnost, in sicer 4- do 6-krat na teden. Na začetku naj bo ta manj intenzivna in krajša. S časom, ko se naše telo okrepi, pa se lahko čas telesne aktivnosti in intenzivnost postopoma povečujeta. Za uravnavanje telesne teže je primerna anaerobna telesna aktivnost, npr. tek, kolesarjenje, hoja ali plavanje. Ta mora potekati tako, da so sklepi čim manj obremenjeni.

Antioksidanti so snovi, ki upočasnijo ali ustavijo delovanje prostih radikalov. Prosti radikali so zelo reaktivne in nestabilne molekule, ki reagirajo s telesu lastnimi snovmi in na takšen način poškodujejo telesno tkivo. Antioksidanti iz hrane ali kakovostnih prehranskih dodatkov lahko zmanjšajo oksidativni stres po telesni aktivnosti in na ta način zaščitijo telo. Zdrava in uravnotežena prehrana zagotavlja dovolj dobro zaščito telesa po fizični aktivnost. Fizična aktivnost v povezavi z neustrezno prehrano, ki ne vsebuje dovolj antioksidantov, pa lahko predstavlja tveganje za povečanje oksidativnega stresa.

Telo ima svoje mehanizme za prilagoditev na oksidativni stres, ki nastane v začetnih dneh ukvarjanja z novo fizično aktivnostjo. Sproži se vrsta mehanizmov, predvsem encimskih, ki omogočajo odstranjevanje prostih radikalov iz telesa. Antioksidanti zmanjšujejo škodljiv učinek prostih radikalov na telo in hkrati omogočijo telesu prilagoditev na nove razmere.

šport, antioksidanti

Liquid C + Bioflavonoids:
Liquid C je izdelek z vitaminom C, bioflavonoidi in šipkom, sladkan z nektarjem ekološko pridelane agave, brez umetnih barvil ali dodanih sladkorjev, izdelan posebej za tiste, ki ne iščejo le kompleksne antioksidativne zaščite, ampak tudi prehransko dopolnilo v tekoči obliki.

Obiščite tudi našo SPLETNO TRGOVINO – CALIVITA.

BI SE RADI PRIDRUŽILI NAŠEMU DRUŠTVU?

SLEDITE NAM

Preverite naše aktivnosti in novice na naših socialnih omrežjih

PRIJAVITE SE NA NAŠE NOVICE