IzletiNovicaObjava v glasilu o Dobrodelnem kolesarjenju KD LPP

Izlet 18. septembra 2021 ob 10:57
Članek v Kopitarjevem Glasu – glasilo Občine Vodice.
OBČANI VODIC PRISKOČILI NA POMOČ PRI TRIDNEVNEM DOBRODELNEM KOLESARJENJU ČLANIC KD LPP Z OBISKOM 8 PORODNIŠNIC
Nepredvidljivi časi, povezani z epidemijo korona virusa, so nas prisilili, da se iz dneva v dan soočamo z raznimi omejitvami in strahovi. Članice in člani kolesarskega društva LPP smo ravno zaradi tega stopili skupaj in dokazali, da šport lahko združimo z dobrodelnostjo, odprli veliko srce in pokazali obilo dobre volje.
8 članic KD LPP nas je pričelo dobrodelno kolesariti v zgodnjih jutranjih urah prav na dan državnosti, 25. junija 2021. Med kolesarkami sva bili tudi občanki Vodic Joži Nastran Brank in Lara Janežič. Dekleta smo s projektom ZA MALE NOGICE želele zbrati čim več denarnih in materialnih sredstev za slovenske porodnišnice. Na 430 km dolgo pot se je ekipa s spremljevalnimi vozili odpravila iz mejnega prehoda Hodoš, končala pa 27.junija 2021 pred porodnišnico Izola. V treh dneh smo obiskali 8 porodnišnic v Murski Soboti, Ptuju, Mariboru, Celju, Trbovljah, Ljubljani, Postojni in Izoli.
A priprave na projekt so potekale že vse od februarja, ko so pričele padati prve ideje, da bi projekt dobro zaživel. Dekleta smo se vse od marca dalje pričele pripravljati na ženskih rundah. Zbirališče kolesark je bilo vedno vsak torek na parkirišču pokopališča v Vodicah. A na rundah nismo urile le kolesarskih kilometrov, ampak si izmenjavale ideje projekta, si razporejale delo in tako delovale kot ena popolna celota. A kaj hitro se je izkazalo, da projekta ne bomo zmogle same, saj smo si zadale cilj, opremiti porodnišnice z oblačili za novorojenčke. Pobudnika projekta predsednik KD LPP Milan Černigoj in Joži Nastran Brank ter ostale kolesarke smo stopili v kontakt s številnimi donatorji in sponzorji. Gorenjska predilnica in Svet metraže sta nam podarili ogromno odpadnega blaga s katerega smo članice KD LPP in 10 šivilj iz občine Vodice ter Bele krajine pripravile oblačila in posteljnino za novorojenčke. Večino oblačil smo kolesarke krojile po navodilih Nastranove, ki je opravljala vso koordinacijo od pridobivanja blaga do končnega izdelka. Skupaj nam je uspelo pripraviti 1700 kosov oblačil, med katerimi so zagotovo najbolj zaželjene hlačke, kapice, bodiji in srajčke. Brez nadobudnih šivilj in pletilj iz občine Vodice, Mojce Jeraj, Martine Levec, Irene Hribar, Veronike Jeraj, Marije Brank in Marije Kuster, projekt zagotovo ne bi zaživel v tako širokem obsegu. Njihove zlate roke so ob pogledu na oblačila marsikatero osebje porodnišnic spravile v jok.
A zakaj smo se kolesarke odločile za obisk porodnišnic?
Ker smo nekatere članice tudi same mame in babice, želimo sporočiti, kako ponosne smo na vse mame, ki se v teh nepredvidljivih časih našle dovolj optimizma in pozitivne volje, da so se odločile za materinstvo. Prav tako nismo pozabile tudi na vse zdravnike, medicinske sestre in drugo osebje v porodnišnicah, ki morajo svoje delo v teh časih opravljati še z večjo odgovornostjo.
Z donacijami, ki smo jih kolesarke zbrale, smo pripravile 120 bogatih paketov za mamice, v katerih so bili uporabni izdelki za nego in hranjenje dojenčka in mamice, oblačila in igrače. Pakete so novopečene mamice prejele na dan obiska kolesark. Poleg tega nam je z mnogimi donatorji, sponzorji in prostovoljci uspelo zbrati preko 20.500 plenic za enkratno uporabo, 800 tetra plenic ter veliko materialnih sredstev, s katerimi smo obdarile porodnišnice in osebje. Skupaj smo zbrali materialnih sredstev v vrednosti preko 35.000€.
Odzivi na dobrodelno akcijo so bili izjemni in čustveno obarvani. Še posebno, ker je na prvi dan akcije porodnišnični oddelek v Murski Soboti dobil novo podobo. Moški člani KD LPP so se 25.6. 2021 že navsezgodaj lotili beljenja in v dveh dneh prepleskali 1200m2, v prostore pa umestili številne otroške poslikave in likovna dela, ki so jih donirali tudi številni likovni umetniki iz občine Vodice, Janja Rožanc Boris Kubelj, Nataša Kovše, Joži Nastran Brank, Klara Stare, Nadja Jeraj, Cecilija Čebašek, Klavdija Špenko in Taja Špenko.
Osebje porodnišnic Murska Sobota, Ptuj, Maribor, Celje, Trbovlje, Ljubljana, Postojna in Izola je bilo nad akcijo Za male nogice navdušeno. Pripravili so nam prisrčne sprejeme s pogostitvijo in ganljivimi govori. Nad podarjenimi oblačili in drugimi sredstvi so bili očarani in ponosni na celotno ekipo KD LPP, da smo se v teh težkih časih spomnili nanje. Z veseljem smo jim predali darila, v spomin na akcijo pa porodnišnicam podarili tudi štorkljo Bily, kot simbol novega življenja in upanja.
V Ljubljanskem potniškem prometu so prepričani, da se dobro z dobrim vrača. Ko smo stopili na pot za male nogice, smo bili prepričani, da delamo prav. Otroci so naše največje bogastvo in naša svetla prihodnost. Zaslužijo si lepo otroštvo in če smo lahko člani KD LPP k mozaiku življenja prispevali le delček, je bil ves naš trud poplačan.
Občina Vodice, sodelavci OŠ Vodice, vrtnarstvo in cvetličarstvo Brank, ARC Kranj d.o.o., sadje in zelenjava LAMI d.o.o., Čuri Muri, avtoprevoz AB Bergant, prostovoljne šivilje Mojca Jeraj, Martina Levec, Irena Hribar, Veronika Jeraj, Marija Brank, pletilja Marija Kuster, likovni umetniki Janja Rožanc, Boris Kubelj, Nataša Kovše, Klara Stare, Nadja Jeraj, Cecilija Čebašek, Klavdija Špenko in Taja Špenko iskrena zahvala za vso podporo in neizmerno pomoč!
A brez podpore KD LPP z Milanom Černigojem na čelu in ekipe Za male nogice s spremljevalci Andrejem Nastran, Jožetom Čarman in Anžetom Povirk projekt zagotovo ne bi bil tako uspešen.
Hvala vsem donatorjem, sponzorjem in številnim prostovoljcem!
Zapisala: Joži Nastran Brank
Foto: Arhiv KD LPP

BI SE RADI PRIDRUŽILI NAŠEMU DRUŠTVU?

SLEDITE NAM

Preverite naše aktivnosti in novice na naših socialnih omrežjih

PRIJAVITE SE NA NAŠE NOVICE