IzletiKolesarsko raziskovanje po medvedovi deželi

Izlet 13. septembra 2020 ob 08:00

Naši člani izkoriščajo lepo jesensko vreme za prijetna skupinska druženja po notranjski. Matej in Miran sta se dogovorila, da skupaj prekolesarita po razgibanem terenu, svežem zraku in urejenih cestah, ki jih v Sloveniji večinoma nismo vajeni. Nedelja je bila polna dogodkov, tako tekmovalnih, kot ne tekmovalni maraton v središču Ljubljane in še drugi dogodki na katere so se odpravili naši člani. Seveda sta tudi ona dva bila pod rahlim pritiskom, da ujameta na televizijskih ekranih naša junaka na Tour de France, kjer že drugi teden podrejata vso svetovno kolesarsko elito.

DOSTOP IN GEOGRAFSKI OPIS
Bloška planota leži na skrajnem robu Notranjske med Cerkniškim poljem ter Loško in Ribniško dolino. Bloke so dostopne z več smeri: s primorske avtoceste A1 izhod Unec, preko Cerknice in Bloške Police; iz Velikih Lašč čez Lužarjev breg ter iz Ribniške doline čez Boncar.
Ležijo na nadmorski višini od 720 do 800 m. V Sloveniji je le malo tako ravnega in poseljenega površja tako visoko. Bloke so planota, ki je v severnem delu dolomitna, v južnem pa kraško apnenčasta. Zaradi specifičnih vremenskih razmer je poimenovana tudi slovenski Tibet; značilne so spomladanske pozebe in zgodnje jesenske slane. Ima le malo površinskih tokov, večji znan potok je Bloščica, ki svojo počasno vijugasto strugo oblikuje že tisočletja. Zaradi majhnega padca ustvarja čudovite plitve kotanje, meandre, mlake in mrtve rokave, ki so kot nalašč domovanje za nekatere vrste ogroženih rastlin in živali, ki jih najdemo v tej neokrnjeni naravi.

ZGODOVINA
V pisnih dokumentih so bile Bloke prvič omenjene leta 1260, kraj Nova vas pa leta 1341. Da so bile poseljene že zelo zgodaj, dokazujejo tudi izkopanine iz prazgodovinske dobe. Prva naselbina naj bi bila po nekaterih virih vas Metulje pod takratnim imenom Metulum. Njeni prebivalci so bili Japodi. Bili so gospodarsko dobro razvito pleme, ki so za časa rimske vladavine živeli na Balkanskem polotoku. Po vdoru Keltov v 4. st. pr. n. št. so se Japodi z njimi pomešali, tako da jih kasneje opredeljujemo kot ilirsko-keltsko pleme. Njihov življenjski prostor se je raztezal vse od Julijskih Alp, mimo Snežnika in do reke Une v Bosni.
Čez Bloke sta vodili dve pomembni rimski cesti. Ena od Kvarnerja mimo Metulj proti takratni Panoniji, druga pa se je odcepila od ceste Aquilea–Emona in je preko sedanje Cerknice pripeljala na Bloke, kjer se je pred vasjo Benete priključila prvi. Ob njej so bili najdeni ostanki rimskega stolpa in zapornega obrambnega zidu Clausurae Alpium Iuliarum.
Našima članoma želimo še veliko varnih in srečnih kolesarskih kilometrov na njunih poteh.
Scheduled Izleti
Bloke, 1385, Slovenija Map

BI SE RADI PRIDRUŽILI NAŠEMU DRUŠTVU?

SLEDITE NAM

Preverite naše aktivnosti in novice na naših socialnih omrežjih

PRIJAVITE SE NA NAŠE NOVICE