NovicaKolesarjenje po Ljubljanskem barju

6. avgusta 2020

Kolesarsko društvo LPP vas vabi v soboto 26. 09. 2020 ob 09.00 uri na kolesarjenje po mostiščarskih poteh.

Zborno mesto na postajališču Dolgi most – (končna postaja št. 6 mestnega potniškega prometa – Dolgi most), kjer bomo skupaj začeli pot po Ljubljanskem barju.

Relacija:  Dolgi most – Mestni Log – Vnanje Gorice, Notranje Gorice, Podpeč, Bevke, Blatna Brezovica, Sinja Gorica (Ribiški dom – prvi postanek za pogovor in kavico), Vrhnika – (Mantova – sladoled po želji in obisk našega partnerja Jan Sport Vrhnika), naprej po trasi stare železniške proge Drenov Grič, Log, Brezovica, Dolgi most.

  • S svojimi hudomušnimi in doživetimi zgodbami bo naš raziskovalni izlet vodil g. Borislav S., ki pozna Barje do zadnjega kotička. Vanj je vedno rad zahajal, ga raziskoval in občudoval, saj se zelo spreminja in je zanimivo skozi vse letne čase.
  • V tem jesenskem terminu žal ne bomo videli več cveteti na tisoče močvirskih tulipanov, ki cvetijo v maju in se prikazujejo v vsej svoji lepoti. Naj omenimo, da je tulipan zaščitena močvirska rastlina, ki se je razširila po celotnem Barju, največ pa ga raste v okolici Bevk.

Zgodovina:

  • Ena prvih kolonizacij na Barju je bila mostiščarska kolonizacija, ki je na Ljubljanskem barju obstajala približno dva tisoč let. Mostiščarji so bili že kar napredna civilizacija. Prehranjevali so se z domačimi živalmi, ribami in rastlinami. Na obrobju barja pa so nabirali divje hruške, slive, jabolka in so imeli celo divjo trto.

Le kaj je lahko posebnega v pokrajini, ki se dotika velemesta in ima za povrh ime, povezano s močvirjem? Toda kogar pot zanese v notranjost, bo prijetno presenečen. Kot da je črna barjanska zemlja posrkala mestni hrup in je trdovratna barjanska megla odčarala navzočnost človeka v teh krajih. Čeprav je Ljubljansko barje s svojimi neutrudnimi posegi soustvaril človek, oči radovedneža hitro pretenta neskončno zelenilo, njegova ušesa pa zapolnijo pesmi ptic, žuželk in žab. Kolesje vsakdanjika se ustavi. Ljubljansko barje se razprostira na okoli 160 kvadratnih km površine, medtem je kot krajinski park zavarovanih 135 kvadratnih km.

Ljubljansko barje je zemljepisno ime za območje, ki leži med Ljubljano, Vrhniko, Krimom in Škofljico. Barje, z veliko začetnico, je skupno poimenovanje za območje Črna vas, Hauptmanca, Lipe, Ilovica in Ižanska cesta, torej za del Ljubljanskega barja, ki sedaj leži v Mestni občini Ljubljana. Barje, pisano z malo začetnico, pa v slovenskem jeziku označuje močvirnato območje z značilno floro in favno.

Narava je za oblikovanje kotline, katere del je Ljubljansko barje, potrebovala milijone let. Ker se razprostira na tektonsko aktivnem območju, pripisujemo nastanek barja pogrezanju matične kamnine. V udorino so se zlivale kraške podzemne vode in potoki, ki so s seboj prinašali prod in druge usedline. Reka Sava je nanašala velike količine proda, kar je povzročilo zajezitev Ljubljanice ob izlivu v Savo in poplavitev celotne barjanske kotline. Tisočletja rečnih nanosov so jezero počasi zasipavala, voda je odtekala, dokler se pred kakimi šest tisoč leti koliščarsko jezero ni osušilo in omogočilo nastanek velikega močvirja, pozneje pa nizkega in visokega barja.

Kolesarjenje je primerno za vse kolesarje, ki lahko ravninsko pot prekolesarijo z dvema postankoma. Gre za ravninsko in lahko kolesarsko turo, saj se bomo večkrat ustavili, fotografirali in poslušali zanimivosti, ki jih ponuja čudovito Ljubljansko barje. Spremljalo nas bo vozilo, ki bo nudilo podporo našim udeležencem pri kolesarskem izletu (energijski napitki in ploščice) 4endurance in Toplevel.Si.

  • Vse skupaj bo za okoli 50km; polovica asfaltiranih in polovica makadamskih poti; za gorska in treking kolesa, čelada je obvezna.
  • Vsi udeleženci vozijo na lastno odgovornost.

S kolesarjenjem bomo končali približno ob 13.00 uri na Dolgem mostu, kjer bomo zaključili našo kolesarsko avanturo.

Za voden izlet je udeležba za vse kolesarje brezplačna. Vabimo vse naše člane in someščane Ljubljane, da se nam pridružijo in skupaj z nami doživite nepozabno kolesarsko raziskovanje -ljubljanskega barja.
Prijave za pripravo dogodka sprejemamo do 24. 9. 2020 po e-pošti na naslov: kolesarsko.drustvo.lpp@gmail.com

Pridružite se, da skupaj odkrijemo še kakšen neraziskan biser Ljubljanskega barja.

Kolesarski dogodek sofinancira MOL, Športna Zveza Ljubljane in JP LPP.


Vljudno vabljeni.

Scheduled Novica
Dolgi Most - Ljubljana Map

BI SE RADI PRIDRUŽILI NAŠEMU DRUŠTVU?

SLEDITE NAM

Preverite naše aktivnosti in novice na naših socialnih omrežjih

PRIJAVITE SE NA NAŠE NOVICE