NovicaKolesarjenje po Krajinskem parku Ljubljansko barje

29. septembra 2020

Kolesarsko raziskovanje Ljubljanskega barja in mostiščarskih poti.
Kolesarsko druženje in raziskovanje ljubljanskega barja je za naše društvo postalo že tradicionalno in ga uspešno organiziramo že tretje leto zapored. Običajno izlet organiziramo spomladi, saj meseca marca cvetijo močvirski tulipani, ki privabljajo številne obiskovalce na barje, da si ogledajo to čudovito kuliso na tisoče cvetočih tulipanov.

Leto 2020 je zaznamovalo posebno stanje zaradi znanega virusa in smo morali prestaviti naš dogodek na september. Tako smo se odločili, da 26. 9. 2020 povabimo naše člane, someščane Ljubljane vse naše prijatelje in vse ki jih zanima kolesarsko raziskovanje še neodkritih kotičkov ljubljanskega barja. Našega dogodka so se lahko udeležili vsi meščani Ljubljane.

Začetek septembra je obetal, da bomo imeli lepo vreme skozi celoten mesec, vendar se je žal ravno nekaj dni pred soboto vreme obrnilo in so napovedovali deževen vikend. Tako so na naš naslov prihajale prijave, odjave razni tel. klici, ali bomo organizirali kolesarjenje ali bo odpadlo zaradi slabe vremenske napovedi in razna vprašanja, ki jim ni bilo videti konca.

Po kratkem razmisleku smo s odločili, da naš izlet organiziramo po začrtanem programu, ne glede na slabo vremensko napoved. Pa saj veste kako pravijo kolesarji, slabega vremena ni, le slaba kolesarska oprema vas lahko ovira pri vaših podvigih.

Malo pred deveto uro zjutraj gremo na točko zbiranja in čakamo, ali se bo sploh kdo pripeljal na naš izlet, saj je še okoli osme ure zjutraj močno deževalo.

No, na naše presenečenje so počasi začeli prihajati udeleženci z različnimi kolesi in tudi zelo različno opremljeni, glede na nizke jutranje temperature. Vendar kot vemo smo ljudje tudi zelo različni in vsak ima svoje navade. Tako se nas je zbralo do devetih lepo število udeležencev, ki se niso ustrašili slabe napovedi. Tokrat pa se je izkazala napoved, kot že neštetokrat za napačno, na našo srečo seveda, saj je vreme zdržalo in so nas proti koncu celo obsijali sončni žarki. Sreča spremlja hrabre, bi lahko zapisali na koncu naše avanture.

Kot je že običajno je vse udeležence nagovoril predsednik društva Milan Černigoj. Zelo pomembno je, da se udeleženci zavedajo, da je na prvem mestu varnost kolesarjev, da kolesarimo po cestno prometnih predpisih in dajemo zgled drugim udeležencem v prometu.

Nato je besedo prevzel naš vodič in poznavalec Ljubljanskega barja g. Borislav Skubic, ki je odpeljal naše kolesarje proti barju na zanimivo in poučno kolesarjenje. Da pa ni vse potekalo kot smo pričakovali, je kmalu po začetnem kolesarjenju, imela edina ženska predstavnica že prazno zračnico. A sreča v nesreči je bila, da poznamo v bližini Vnanjih Goric dobrega serviserja, ki je naši udeleženki hitro zamenjal novo zračnico in že smo bili na bobrovi poti in veselo nadaljevali naše raziskovanje.

Tako smo si ogledali suho rečno strugo, med Podpečjo in Notranjimi Goricami, ki že dolga leta odpira vprašanje njenega nastanka tako med znanstveniki kot laiki. Če v rimskih časih govorimo še o manjših posegih v barjansko ravnico, je v 18. stoletju Ljubljansko barje priča načrtnemu izsuševanju.
V Kucljeverjem kamnolomu nad vasjo Lesno brdo, ki je zavarovan kot naravni spomenik, spoznamo, da leta ne nagubajo le obrazov ljudi, temveč tudi kamnine, ki svojo večno mladost iščejo v marsikaterem ljubljanskem arhitekturnem biseru.

Nato smo pot nadaljevali po bobrovi poti, učna pot Bevke in kolesarili do malega placa. Mali plac je majhno šotno barje pri Bevkah na Ljubljanskem barju in eno zadnjih tovrstnih mokrišč v južni Evropi. Šotišče je ostanek nekdaj precej obsežnejšega nižinskega visokega barja, ki je zaradi izkoriščanja šote že skoraj v celoti izginilo.

Na malem placu, je urejena Pravljično-doživljajska Pot močvirskih škratov. Pot močvirskih škratov na Mali plac je pot z zgodbo. O njej govori slikanica Mali plac Uroša Grilca in ilustratorja Gorazda Vahna, govori pa o pogumni želvi Bevki, ki se spoprime s škratjim urokom in reši Mali plac.
ZA KOGA: Pot močvirskih škratov na Mali plac je namenjena družinam, šolam in vrtcem ter vsem pohodnikom, ki iščejo urejene poti z zgodbo in izvirna doživetja v naravi. Več o malem placu na povezavi
vizit Vrhnika .

Iz čudovitega in čarobnega sveta smo se podali proti Vrhniki, kjer smo se ustavili pri ribiškem domu, kjer smo se malo okrepčali in začeli sestavljati mozaik dogodkov iz pravljičnega barja, ki nam ga je ponudilo nekoliko v meglo zavito jutro in še bolj poudarilo njegovo mistično podobo.

Po prijetnem kramljanju smo pot nadaljevali po sledeh železne ceste, ki je nekoč vodila v sam center Vrhnike.  Stara trasa Brezovica-Vrhnika, Preserje-Borovnica. Na obstoj proge še danes spominjajo imena nekaterih vrhniških ulic, npr. Kolodvorska ulica. Poslopje postaje Vrhnika trg še danes stoji na naslovu Jelovškova ulica 4 in skozi okno je še vedno mogoče v notranjosti videti okence za prodajo vozovnic. Do nekdanje vrhniške glavne postaje, od katere so do danes ostali le še ostanki nakladalne rampe, je urejena pot za pešce in kolesarje.

Proti Ljubljani se pot deloma izgubi med polji in njivskimi potmi, vendar nas je naš vodič Borislav lepo vodil in pripeljal nazaj na našo izhodiščno točko, kjer smo polni prijetnih vtisov zaključili naš kolesarski izlet.

Relacija: Dolgi most – Mestni Log – Vnanje GoriceNotranje GoricePodpečBevkeBlatna BrezovicaSinja Gorica (Ribiški dom – prvi postanek za pogovor in kavico)Vrhnika – (Mantova), po trasi stare železniške proge Drenov GričLog – DragomerBrezovicaDolgi most – Ljubljana.

Hvala vsem udeležencem za prijetno druženje. Se vidimo v marcu 2021.

Scheduled Novica

BI SE RADI PRIDRUŽILI NAŠEMU DRUŠTVU?

SLEDITE NAM

Preverite naše aktivnosti in novice na naših socialnih omrežjih

PRIJAVITE SE NA NAŠE NOVICE