Naši uspehi4. Pokal LPP vzpon na Pasjo ravan

22. julija 2019

Pasja ravan je tradicionalno eden od “puklov” pokala kolesarskih prireditev na Poljanskem – Pokala polanskih puklov.
Dirka je odprtega tipa in velja tudi za interno tekmovanje LPP.
4. Pokal LPP vzpon na Pasjo ravan – 2019
START:
Četrtek, 15. avgust ob 10:00,
Todraž, na parkirišču uprave Rudnika žirovski vrh.

Kolesarska tekma poteka v dobri organizaciji ŠD Špik Lučine, zato se je naše društvo KD LPP odločilo, da skupaj pripravimo v sodelovanju, še interno tekmovanje znotraj našega društva in povabimo vse zaposlene v LPP, da se nam pridružijo na tradicionalnem pokalu LPP.

Sodelovanje med prijateljskimi društvi, več ko nas bo – bolj bo luštno…Super druženje – šport in zabava, da bo mirna glava.

Vsi na kolo, da ti zdravje služilo bo.

Svet okoli Pasje ravni je slikovito opisal Rado Radešček: “Prelep svet je tu. Na eni strani neizmerna milina nežnih dolomitskih nagibov, na drugi strani pa divjost globokih grap in grabnov po katerih bučijo hudourniški potoki. In zdi se, kot da bi Stvarnik z nerodno roko podarjal ta svet človeku. Kamor seže pogled, se številne samotne domačije kakor lastovičja gnezda lepijo v strmine, ki jih premagujejo drzno speljani kolovozi in stezice. Prekrasna narava za naključnega popotnika, a krut in neizprosen svet za tamkajšnji živelj.” Pasja ravan je eden izmed tistih vrhov na katerega nas vlečejo predvsem njegove zgodbe. Stare legende, nekatere tudi že pozabljene, nenavadno ime visoke ravni povezujejo z nadnaravnimi dogodki, ki so se dogajali na vrhu. Druge govorijo o roparskih polhograjskih vitezih, pa zopet o ubežnih vojakih, rokovnjačih, ki so si našli zatočišče pod vrhom. Ena od zgodb pripoveduje o pastirjih, ki so na visoko ravan gnali ovce. Postali so preveč razigrani in židane volje. Niso se ozirali na odbito zdravo Marijo in na noč, ki se je spustila na vrh ter na neštete nevarnosti, ki so prišle z njo. Bili so vedno bolj surovi in razuzdani, dokler jih temna sila ni spremenila v divje volkove, njihove ovce pa v pastirske pse. Med njimi se je vnel silovit spopad in še dolgo časa po tem dogodku se je ob polni luni z visoke gore, ki se je je prijelo ime Pasja ravan, slišal divji lajež psov in zavijanje volkov.
Danes, v svojo lastno podobo zazrtih časih, ob omembi skrivnostnih sil, ki so vladale na gori le zamahnemo z roko. Ampak, kot bi se vprašali naši predniki, kateri vrag je potem gnal vojsko, da je zravnala nekoč najvišji vrh Polhograjskih Dolomitov in na njemu zgradila raketno oporišče? Pasja ravan je bila tako prisiljena predati primat najvišje gore v Polhograjcih Tošču, danes pa gosti visok meteorološki radar. Pasja ravan se nahaja v v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška, ožje v podregiji Škofjeloško in Polhograjsko hribovje in še ožje v podregiji Polhograjsko hribovje.

Vljudno vabljeni!

 

Scheduled Naši uspehi
Todraž, Gorenja vas Map

BI SE RADI PRIDRUŽILI NAŠEMU DRUŠTVU?

SLEDITE NAM

Preverite naše aktivnosti in novice na naših socialnih omrežjih

PRIJAVITE SE NA NAŠE NOVICE