IzletiNovicaKolesarjenje po mostiščarskih poteh

Izlet 25. maja 2019 ob 08:00

V našem Kolesarskem društvu LPP znamo pripraviti dogodke, katerih se jih lahko udeležijo vsi naši zaposleni, člani in meščani Ljubljane. Le nekaj volje in malo lahkotnega poganjanja pedal, željni novih spoznanj in že ste del čudovite zgodbe, ki smo jo ustvarili skupaj z našimi udeleženci.

V sobotnem jutru 25. 5. 2019 ob 8:00 smo se zbrali na Dolgem mostu in se odpravili na kolesarjenje po Krajinskem parku Ljubljansko barje.

Čeprav je letošnje vreme precej muhasto in ni preveč naklonjeno kolesarjem, pa nas je tokrat pričakalo čudovito sončno jutro in nas napolnilo s polno mero dobre volje in energije za čudovito kolesarjenje po barju. Redka so glavna mesta, kjer lahko na njihovem obrobju vidimo tako različno in bogato rastlinstvo ter živalstvo.

Z našim raziskovanjem Barja smo začeli na obrobju Ljubljane – po Učni poti Bevke nas je vodila pot do Sinje Gorice, kjer smo obiskali ribiški dom, kjer smo pripravili pogrinjek, da smo si vsi skupaj povrnili moči in dobili nov zagon za ogled in raziskovanje stare železniške proge. Pot smo nadaljevali do Vrhnike, kjer smo se ustavili pri stari in opuščeni železniški postaji. Nato smo se po nekdanji železniški progi zapeljali proti Ljubljani z nekaj postanki in ogledom manj znanih lokalnih zanimivosti.

Relacija:  Dolgi mostMestni LogVnanje Gorice, Notranje Gorice, Podpeč, Bevke, Blatna Brezovica, Sinja Gorica (Ribiški dom – prvi postanek za pogovor in kavico), Vrhnika – (Mantova), po trasi stare železniške proge Drenov Grič, Log – Dragomer, Brezovica, Dolgi most – Ljubljana.

Najbolj je naše udeležence navdušilo raziskovanje po neodkritih in malo znanih kotičkih Krajinskega parka, saj nas je Borislav stalno presenečal z novimi lokacijami, ki so za večino ljudi še velika skrivnost in naj tako tudi ostane. Naj omenimo, da je močvirski tulipan zaščitena rastlina, ki se je razširila po celotnem Barju, največ pa ga raste v okolici Bevk, vendar pa smo nekoliko zamudili njegovo cvetenje, ki se razkazuje v vsej svoji lepoti v začetku aprila. Spoznali in videli smo veliko lepih in zanimivih kotičkov, saj postavljene informacijske table označujejo zanimivosti po celotnem Krajinskem parku Ljubljansko barje, naši udeleženci pa so barje spoznali bolj na butični, oziroma še bolj podrobno z drobnimi pikantnostmi, če opišemo naše kolesarjenje na kulinarični način.

S svojimi hudomušnimi in doživetimi zgodbami je naš raziskovalni izlet lepo dopolnil naš član in udeleženec tokratnega dogodka, vodič po Barju, gospod Borislav Skubic, ki pozna Barje do zadnjega kotička. Vanj je vedno rad zahajal, ga raziskoval in občudoval, saj se zelo spreminja in je zanimivo skozi vse letne čase.

Preveč stvari smo videli in doživeli na 4-urnem kolesarjenju, da bi vam jih opisali, zato naj omenimo samo nekaj zanimivosti Ljubljanskega barja. Površino pokrivajo močvirja in travišča, kjer uspevajo značilne travniške rastlinske vrste, kot so močvirske logarice, močvirski tulipan, kalužnice, travniške orhideje… Barje je zelo pomembno gnezdišče ptic, saj tukaj gnezdi okrog 100 različnih vrst – od tega tudi nekatere ogrožene vrste, kot sta na primer veliki škurh in kosec. Od ostalih živalskih vrst omenjamo še ogroženi želvo močvirsko sklednico in vidro. Za sedaj je na barju še dovolj dvoživk (zelena rega) in žuželk. Leta 2008 je bilo Ljubljansko barje razglašeno za krajinski park. Območje Barja je zaradi kolišč in koliščarjev tudi pomembno arheološko najdišče. Tukaj so leta 2002 našli najstarejše leseno kolo na svetu.

Izlet smo zaključili tam, kjer smo začeli – na Dolgem mostu – polni lepih vtisov in navdušeni…

Scheduled Izleti Novica
Dolgi most - Ljubljana Map

BI SE RADI PRIDRUŽILI NAŠEMU DRUŠTVU?

SLEDITE NAM

Preverite naše aktivnosti in novice na naših socialnih omrežjih

PRIJAVITE SE NA NAŠE NOVICE