IzletiNovica1. dan izleta v Francijo

Izlet 24. julija 2019 ob 12:00

Po daljšem premišljevanju vodstva kolesarskega društva LPP smo prišli do zaključka, da bi odpeljali naše člane v Francijo na ogled znamenitega Toura, ki velja za dirko vseh dirk. Tako smo začeli planirati in zbirati člane, ki so tudi dovolj pripravljeni za 4 dnevno kolesarsko avanturo, saj smo planirali, da izkoristimo in prekolesarimo vsaj nekaj znanih gorskih prelazov. Tako smo vključili v naše dnevno kolesarjenje po dva prelaza, da smo dnevno prekolesarili vsaj 2.ooo v.m. saj kot je naša slovenska navada je treba izkoristiti in si pogledati čim več zanimivosti in obrniti veliko številk na naših garmin napravah predvsem te, ki štejejo višinske metre.

Seveda je pri planiranju potrebno računati na več stvari hkrati, da ne bo težav, ko bo ekipa sestavljena. Ena od večjih zadev je vedno prevozno sredstvo, saj je potrebno imeti za osem člansko ekipo dovolj prostora za opremo in kolesa. Tokrat smo imeli srečo in smo pravočasno prejeli naročeno vozilo od podjetja Avtocommerce d.o.o, novi Mercedes Sprinter Tourer, da smo lahko še namestili v vozilo nosilce za kolesa še pred pred našim odhodom. Montažo in izdelavo inox nosilcev smo zaupali strokovnjaku, ki vedno najde kvalitetno in ugodno rešitev za vašo izdelavo BAJKVR iz Vač. Seveda o vozilu ni potrebno izgubljati dodatnih besed, saj je že sama znamka garancija, da gre za vrhunsko, prostorno in zelo kvalitetno vozilo, ki si ga želijo vrhunske profi ekipe. Že sedaj vam z veseljem sporočamo, da se je vozilo izkazalo za zelo elegantno, udobno, varno in je opravičilo vsa naša pričakovanja ob prejemu klubskega vozila.

V našem društvu vedno iščemo rešitve, da članom ni potrebno vzeti preveč dopusta za klubska druženja, saj smo v teh modernih časih, vsi večinoma zelo obremenjeni in damo prednost družini, če je to le mogoče. Zato smo se odpravili na pot 23. 7. 2019 v poznih večernih urah ob 22.oo uri, da so lahko fantje bili na delu v dopoldanskem času. Tako smo planirali prihod okoli 8. ure zjutraj v smučarsko središče Les Deux Alpes, do tam smo imeli okoli 800 km in 9 ur vožnje. Les 2 Alpes, ena najstarejših smučarskih vasi v Franciji, leži 1.650 metrov nad morjem in je še danes zaznamovana z rustikalnimi zgradbami, ki se s sodobno arhitekturo zlivajo v eno.

Glede na to, da smo se vozili preko noči vas z dodatnimi opisi in občutki tokrat ne bomo morili, saj so fantje v glavnem počivali in v mislih že kolesarili na Alpe D”Huez. Naša časovnica je bila pravilno izračunana in smo se namestili v sobe po 9.00 uri zjutraj v manjšem hotelu v centru vasi. Nekaj počitka, nato smo po dogovoru okoli 12.00 ure startali s kolesi na znameniti Alpe D” Huez na 1800 m/n.v. Ko ste nameščeni v smučarskih središčih ni časa za ogrevanje, saj se boste morali takoj vzpenjati ali spuščati v dolino, kolikor vam pusti vaša glava, vaš ego in seveda vaša tehnika na kolesu.

V našem primeru je najprej sledil spust v dolino z opozorilom, da gremo lepo počasi in varno. Vendar smo ob prijetnem spuščanju vsi takoj pozabili na vse in se prepustili adrenalinu, ki je kar vrel po naših žilah. Tako smo bili na hitro v dolini in začeli vrteti naše trde noge po dolgem spustu proti znamenitemu prelazu. Skupina je bila dovolj velika, da smo ob nekaj menjavah naših najmočnejših kolesarjev hitro prispeli pot vznožje našega prvega klanca. Vsi smo bili nekoliko  nervozni in vznemirjeni saj nam sami opisi klancev, da je dolžina 13,1 km s povprečnim naklonom 8.19% in 1073 v.m razlike ni povedal veliko, saj ga je najprej potrebno začutiti pod nogami, da lahko prideš do pravih kolesarskih občutkov.

Že v začetnih metrih vzpona je bilo čutiti, da je bil vsak strah odveč, saj je večina klancev v tem delu Francije izredno lepo izpeljanih in jih ni teško prekolesariti, če govorimo vsaj o povprečno pripravljenem rekreativnem kolesarju. Proti vrhu smo lahko srečevali vse možne kombinacije in izpeljanke iz koles, vse kar ponuja današnji kolesarski trg. Čeprav je bil ravno v tem tednu vročinski val pa ni manjkalo kolesarskih navdušencev in ostalih turistov na štirih kolesih, ki smo se tako ali drugače vzpenjali proti vrhu prelaza. Ko se je naša druščina zbrala na vrhu je seveda sledilo fotografiranje in seveda v znameniti gorski vasi še kavica in odhod nazaj do naše nastanitve z še enim 9 km dolgim in z nekoliko večjim naklonom od prvega klanca vse do našega hotela.

Za prvi dan po neprespani noči smo bili veseli, da smo brez težav in krčev uspeli prekolesariti dva vzpona in naredili  82 km ter 2.308 višinskih metrov. Seveda ni potrebno dodati, da smo ob večerni analizi in nekaj hidracijskih napitkih, kaj hitro odhiteli v svoje sobe, kjer smo utonili v globok spanec in podoživljali naše prve vzpone v francoskih alpah.

Nadaljevanje sledi.

 

 

 

Scheduled Izleti Novica
Les Deux Alpes, Francija Map

BI SE RADI PRIDRUŽILI NAŠEMU DRUŠTVU?

SLEDITE NAM

Preverite naše aktivnosti in novice na naših socialnih omrežjih

PRIJAVITE SE NA NAŠE NOVICE